ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012



Δημόσιο: από τον Δ.Κ. άρχισε η «ανθρωποφαγία»

Πρώτο και καλύτερο το Υπουργείο Υγείας.
Σκηνές ανθρωποφαγίας όπου καταστρατηγείται κάθε μορφή δικαιοσύνης, με πρώτο το κριτήριο αθωότητας και δεύτερο το δικαίωμα στην υπεράσπιση

Σύμφωνα με τον νέο υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε μαζί με το πρόσφατο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε αργία με οποιαδήποτε αφορμή.

Αρκεί να υπάρξει μια καταγγελία εις βάρος του, που να εμπεριέχει τη γενική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Αυτό μπορεί να αφορά οτιδήποτε, από την απώλεια ενός εγγράφου μέχρι απείθεια, ακόμα και τη συμμετοχή ενός υπαλλήλου σε μια διαδήλωση με την κατηγορία της παρακώλυσης της υπηρεσίας.


Διαβάστε το σχετικό άρθρο στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

http://www.efsyn.gr/?p=3328  Δημόσιο: από τον Δ.Κ. άρχισε η «ανθρωποφαγία»<






                                                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Ύστερα από ένα επίπονο και ψυχοβόρο αγώνα  που έδωσε ο σύλλογος Εργαζομένων Μυτιλήνης για την επίλυση  του προβλήματος «μη καταβολής της ημερήσιας ανάπαυσης και κανονικής αδείας στους μεταφορείς των ΤΕΠ ένεκα της οξείας έλλειψης προσωπικού»  περιλάμβανε καταγγελίες ,ανακοινώσεις στον τύπο αλλά και κλαδική στάση  εργασίας.

Επίσης δώσαμε αντίλογο στην εκπρόσωπο  εργαζομένων  στο να μην συναινέσει στις προσλήψεις  με μπλοκάκια   αποκρούοντας τις πιέσεις των μεταφορέων που απαιτούσαν άμεση και «όποια λύση» προκειμένου να πάρουν την άδεια του καλοκαιριού αλλά και να ξεκουραστούν από την συνεχή εργασία (ένα ρεπό εβδομαδιαίως) προτείνοντας να επιστρέψουν  στις θέσεις τους οι μεταφορείς και βοηθοί θαλάμου  που επιτελούν «αλλότρια καθήκοντα»

Καταφέραμε , να μην προσλάβει η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης  μεταφορείς ασθενών με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τους λογούς που αναλύσαμε εκτεταμένα,  αλλά  με  την υπ αριθ   17600/17.10.12       απόφαση του διοικητή  να  επιστρέψει στις θέσεις του  εργαζόμενους που είχαν προληφθεί σαν μεταφορείς και βοηθοί θαλάμου  και στην συνέχεια τους βάφτισαν «παρασκευαστές»  .

Από αυτούς  μόνο  ένας επέστρεψε στη θέση του.

Την  Παρασκευή 19/10/12  διαπιστώσαμε  ότι  και αυτός ο ένας επέστρεψε στα αλλότρια του καθήκοντα. Δημιουργώντας πάλι οξύ πρόβλημα στους μεταφορείς των ΤΕΠ.

Δεχτήκαμε πιέσεις ανάφερε ο Διοικητής  και αυτό το διαπιστώσαμε και εμείς.

Με  τις πιέσεις της διευθύντριας προς το σύλλογο (890/9.10.2012)ότι θα διαλυθεί το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και κυρίως με το δημοσίευμα  του Συλλόγου  Των  Γιατρών του ΕΣΥ .  Για την Αγωνιστική Ενότητα η σκοπιμότητα  είναι ακατανόητη . Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται  από επιστήμονες ότι προκειμένου να μην διαταραχτεί  η λειτουργία του Κέντρου Υγείας  ας  λειτουργήσει και με βοηθό θαλάμου του νοσοκομείου σαν παρασκευαστή; Γιατί δεν ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα ένας γιατρός του Κ.Υ ; Αλήθεια ποιος έχει την ευθύνη των αποτελεσμάτων;  Αν  ενδιαφέρονται οι γιατροί πραγματικά για την καλή λειτουργιά των κέντρων υγείας ας μην χτυπάνε τον Σύλλογο Εργαζομένων αλλά να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού όλων των  ειδικοτήτων που λείπουν  απ τα κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο.

Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα .

α) Εδώ, δημιουργείται  έλλειψη προσωπικού  και δεν παίρνουν οι εργαζόμενοι τα ρεπό και την άδεια τους προκειμένου να δημιουργηθεί πίεση και να συναινέσει ο σύλλογος  να γίνουν προσλήψεις εργαζόμενοι με μπλοκάκι .

β) η μη εκτέλεση της υπ αρθ 17600/17.10.12     απόφασης     του διοικητή συνιστά δημοσιοϋπαλληλικό παράπτωμα.

Θα ήταν προδοσία προς τους εργαζόμενους να υποταχτούμε  και να δεχτούμε την «νέα τάξη πραγμάτων.

Στα πλαίσια των δράσεων  μας

1)Θα ενημερώσουμε την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ. Προκειμένου να αντιδράσει που θέσεις παρασκευαστών τις καταλαμβάνουν  ΥΕ βοηθοί θαλάμων και μεταφορείς ασθενών αντί άνεργα  μέλη  της.

2)Θα ενημερώσουμε τα δευτεροβάθμια όργανα μας  ΠΟΕΔΗΝ- ΑΔΕΔΥ.

3)Θα  συμβουλευτούμε νομικό   για  το «νόμιμο» της υπόθεσης.

Αγωνιστική Ενότητα




Μεταφορές ασθενών χωρίς γιατρούς

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 12/08/2007
Σελίδα εκτύπωσης
Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές καταγγέλλουν οι τραυματιοφορείς. Περιπτώσεις θανάτων μέσα σε ασθενοφόρα εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού αποκαλύπτει ο πρόεδρος του σωματείου "Υγεία"

ΚΟΡΟΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ παίζεται η ζωή των ασθενών στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Βόρειας Ελλάδας. Όπως καταγγέλλουν στη "ΜτΚ" οι τραυματιοφορείς, καθημερινά, υπό το φόβο των απειλών και της στέρησης ακόμη και του μισθού τους, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μεροκάματα του τρόμου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 
Τονίζουν ότι οι ελλείψεις τραυματιοφορέων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα αγγίζουν σχεδόν το 60%, ενώ πολύ συχνά, ακριβώς εξαιτίας αυτής της έλλειψης και του υπερβολικού φόρτου εργασίας, πέφτουν θύματα της οργής των συγγενών, οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετηθεί άμεσα ο δικός τους άνθρωπος.

"Δεν κουβαλάμε πατάτες, ασθενείς μεταφέρουμε. Εάν ένας ασθενής, τον οποίο μεταφέρουμε, είτε γιατί παίρνει εξιτήριο, είτε γιατί πάει για εργαστηριακές εξετάσεις, πάθει κάποια επιπλοκή, εμείς δεν μπορούμε να του προσφέρουμε τίποτε. Κι αυτό διότι είμαστε τελειόφοιτοι δημοτικού ή τριτάξιου γυμνασίου και δεν έχουμε καμία εξειδίκευση, όπως έχουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ ή οι νοσηλευτές δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης στα νοσοκομεία", δηλώνει στη "ΜτΚ" ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταφορέων Ασθενών Βορείου Ελλάδος "Υγεία" Κωνσταντίνος Αραπίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι συνάδελφοί του δέχονται ακόμη και επιθέσεις από αγανακτισμένους συγγενείς, όπως συνέβη παλαιότερα στο ακτινολογικό του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Κάποιοι τραυματιοφορείς έφαγαν ξύλο διότι ήταν λιγοστοί. Οι συγγενείς ενός ασθενούς ζήτησαν από έναν τραυματιοφορέα να συνοδεύσει τον άρρωστό τους τη στιγμή που εκείνος ήδη συνόδευε άλλον ασθενή.

"Οι συγγενείς του πρώτου είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο άλλος ασθενής παρά μόνον ο δικός τους και τελικά την πλήρωσε ο συνάδελφος. Είμαστε σε απόγνωση. Κύρια αιτήματά μας είναι να σταματήσει η εκτέλεση κάθε νοσηλευτικής εργασίας και κάθε διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο από ανειδίκευτο προσωπικό και να γίνουν άμεσες προσλήψεις τραυματιοφορέων", επισημαίνει ο κ. Αραπίδης.

Διακομιδές χωρίς γιατρούς

"Αγκάθι", όμως, αποτελεί και η διακομιδή των ασθενών τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας. Βέβαια, στα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είναι ακάλυπτα, εκτός από αυτό της Μαδύτου. Όλα τα υπόλοιπα είτε έχουν ασθενοφόρα-σακαράκες είτε έχουν μόλις δύο-τρία άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

"Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα ασθενοφόρα, στα οποία υπάρχει οδηγός τεχνικής υπηρεσίας και ένας μεταφορέας, οι οποίοι δεν έχουν ιατρικές γνώσεις. Η διοίκηση του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τους γιατρούς, αποφασίζει εάν ένας ασθενής που θα διακομιστεί από το νοσοκομείο στο σπίτι του χρήζει και συνοδείας γιατρού. Μέχρι στιγμής δεν μας πέθανε κάποιος ασθενής, ωστόσο ακόμη και αυτοί που ανήκουν στις δευτερογενείς διακομιδές μπορεί να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή και εμείς δεν έχουμε τις γνώσεις για τους βοηθήσουμε. Εάν, πάλι, δεν δεχτούμε να τους συνοδέψουμε, θα θεωρηθεί άρνηση εργασίας και θα έχουμε κυρώσεις", εξηγεί ο κ. Αραπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 78χρονου, ο οποίος έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και φώναζε "βοήθεια, πεθαίνω", κατά τη διακομιδή του από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στο σπίτι του λόγω κρίσης δύσπνοιας. Γιατρός δεν υπήρχε στο ασθενοφόρο και τελικά οδηγός και τραυματιοφορέας τον επέστρεψαν στο νοσοκομείο, όπου και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Τραγική, ωστόσο, είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας, όπου οι τραυματιοφορείς καλούνται να επέμβουν ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά, άσχετα εάν δεν έχουν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις των διασωστών του ΕΚΑΒ. Αυτό, βέβαια, εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τον τραυματία ή τον ασθενή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση 40χρονου ασθενούς από τον Λαγκαδά, ο οποίος ξεψύχησε από ανακοπή στο ασθενοφόρο του κέντρου υγείας, καθώς συνοδευόταν μόνο από τον τραυματιοφορέα, ο οποίος εκτελούσε και χρέη οδηγού. Αντίστοιχη κατάληξη είχε κι ένας ασθενής στο Ιπποκράτειο, ο οποίος ήταν σε βαριά κατάσταση και οι γιατροί τον παρέδωσαν στον τραυματιοφορέα για να τον πάει σε άλλη κλινική. Δεν πρόλαβε, όμως, γιατί άφησε την τελευταία του πνοή στο διάδρομο, χωρίς να υπάρχει κοντά του γιατρός να τον βοηθήσει.

"Όταν κάνεις και τον οδηγό, είναι δύσκολο να εντοπίσεις τυχόν επιπλοκές του αρρώστου και δυσχεραίνεται η παροχή πρώτων βοηθειών. Επίσης, χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά την επιβίβαση-αποβίβαση του αρρώστου, ενώ κατά την οδήγηση είναι αδύνατον να εποπτεύεται ταυτοχρόνως ο ασθενής", επισημαίνει ο κ. Αραπίδης.

Οι ελλείψεις αγγίζουν το 60%

Σύμφωνα με τον κ. Αραπίδη, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγικές και φτάνουν έως και το 60%, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε τα ρεπό τους.

"Το σωματείο μας απαριθμεί 700 μέλη, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένως την εκπαίδευση και αναβάθμιση του κλάδου μας, καθώς και τη θέσπιση ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για κάθε ειδικότητα", λέει ο κ. Αραπίδης.

Ο διοικητής του "ΑΧΕΠΑ" Δημήτρης Γάκης εξηγεί στη "ΜτΚ" ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν με δικά τους ασθενοφόρα να εξυπηρετήσουν τα εξιτήρια και τις δευτερογενείς διακομιδές γενικότερα, ώστε να ανακουφίσουν το ΕΚΑΒ και να το βοηθήσουν να έχει αμεσότερη πρόσβαση στο επείγον περιστατικό.

"Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο την περιγράφουν οι τραυματιοφορείς. Ο κλάδος αυτός είναι εξουσιοδοτημένος να αναλαμβάνει τη μετακίνηση περιστατικών μέσα στα νοσοκομεία. Όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τότε η διακίνηση γίνεται παρουσία του γιατρού. Εξάλλου, οι τραυματιοφορείς έχουν προσληφθεί για να κάνουν και τις διακομιδές από νοσοκομείο σε σπίτι. Και σε αυτές πάλι, την ευθύνη την αναλαμβάνει ο γιατρός, ο οποίος κρίνει εάν ο ασθενής χρειάζεται συνοδεία ειδικού. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι δεν κατηγορείται ο τραυματιοφορέας αλλά ο γιατρός", τονίζει ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι και στο "ΑΧΕΠΑ" οι ελλείψεις τραυματιοφορέων είναι σημαντικές, ωστόσο έχει ζητηθεί ακόμη και εποχικό προσωπικό, για να μπορέσουν να καλυφθούν.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

1 σχόλιο:

  1. κατανοωνταςτα προβληματα που απορρεουν απο την ελλειψη των μετ.ασθενων η ηγεσια του ππγνλ τους χρησιμοποιει κατα το δοκουν ειτε σαν εργατες ή σαν βοηθους θαλαμου,βοηθους χειριστων ακτινολογικων μηχανηματων .εσωτερικους ταχυδρομους καθως και πολλα αλλα εφευρισκοντας καθηκοντα και υποχρεσεις ,για ναμη νοιωθουν μειονεκτικα απεναντι στους συναδελφους αλλων κλαδων.
    Η στελεχωση της ΜΕΘ με μεταφορεις κρινεται επιτακτικη λογω της αρτιας εκπαιδευσης των αενειδικευτων ΥΕ-
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή